Quantcast
Channel: Muhammed Mastar / Resmi Web Sitesi

45- Footer’ı Yapıyoruz

$
0
0

Footer’ı Yapıyoruz eğitimi bu konudadır!


46- Kod Hatalarını İnceleme ve Düzeltme

$
0
0

Kod Hatalarını İnceleme ve Düzeltme eğitimi aşağıdadır!

47- WordPress’e İlk Adım

$
0
0

WordPress’e ait ilk videoyu bu sayfadan izleyebilirsiniz!

48- Domain Host WordPress İkinci Adım

49- WordPress Entegre’ye Giriş

50- WordPress Entegre’yi Bitiriyoruz

51- Son Söz

Silinen Videolar İle İlgili Açıklama!

$
0
0

Merhabalar arkadaşlar,

Youtube, sebebini bilmediğim bir şekilde C# derslerimin bazı videolarını anlamsız yere kanaldan silmeye başladı.

Zaten oradaki videoların daha fazlası için konu açacaktım ancak bu şekilde açmak kısmetmiş.

https://www.youtube.com/channel/UCZa3vbDumTtfZh6kWZssI6A burada oluşturduğum ikinci kanal üzerinden C# dersleri ile ilgili çok daha fazla videoya ve ayrıca Html-Css-Wordpress eğitim setine ulaşabilirsiniz. Kanala abone olmayı da unutmayınız ki her eklenen yeni videodan haberiniz olsun.

Artık 2 kanal üzerinden devam ediyor olacağım.

Anlayışınıza teşekkürler.


Google SERP Nedir? Detaylı Rehber!

$
0
0

Merhabalar,

Konuyla ilgili boş yorumlar yapmak istemiyorum, başlıktan herşey anlaşılıyor zaten. Hemen olayımıza başlamak istiyorum.

Serp; search engine results page yani arama motoru sonuç sayfası anlamına gelir. Bu Google, Yandex, Bing, Yahoo için değişmez. Herhangi bir arama motorunda karşınıza gelen sayfaya SERP denmektedir. Tabi ki biz bu konuda Google üzerinden ilerleyeceğiz.

Masaüstü ve Mobil olarak 2 bölümde ilerleyelim.

Önce masaüstü ile başlıyoruz.

1-Breadcrumbs


Çanta kelimesine bakalım. Google aramalarında bildiğiniz üzere her seferinde karşınıza anasayfalar çıkmaz. Yan sayfalarda çıkmaktadır. Site iç yapısının kategori ağacının veya site yapısının kurgulanması noktasında verilen kararlar bu noktada öne çıkıyor.

https://www.trendyol.com › Kadın
ibaresi diye bir sayfa yok aslında fakat bu sayfaya girip bakarsanız sol üst köşede;
Anasayfa > Kadın > Aksesuar > Çanta şeklinde bir breadcrumb yapısı eklenmiş. Yani anasayfadan başlayarak bulunulan sayfaya gelene kadar bir yol haritası çizilmiş. Bunu şöyle düşünebilirsiniz; yurtdışında olan bir arkadaşınız sizi ziyarete gelecek ve adresinizi soruyor. Adresiniz: Merkez mah. Hüsnü Efendi sok. No:43 D:5 Eyüp/İstanbul olsun. Arkadaşınıza D:5 demezsiniz. En tepeden başlarsınız.

Yani breadcrumb’ı şu şekilde yaparsınız;

İstanbul > Eyüp > Merkez mah. > Hüsnü Efendi sok. > No:43 > D:5
Bu şekilde arkadaşınız direk tepeden başlayarak sizin evinize kolayca ulaşabilir (yurtdışından gelen birisini de gidip havaalanından alın bi zahmet).

Websitelerini de böyle düşünebilirsiniz. Hem kullanıcıya hem de Google’a sitenizin genel yapısını bir ağacın dalları gibi adım adım gösterin. Peki trendyol bunu yapıyor da matmazel store bunu yapmıyor mu? Onun görünümünde neden direk urun/omuz-cantalari şeklinde bir gösterim oldu. Bu siteye girip bakıyoruz, burada da breadcrumb yapılmış aslında. Ancak yanlış yapılmış.

Breadcrumb işleminin doğru yapılıp yapılmadığını sorgulamak için;

https://search.google.com/structured-data/testing-tool/u/0/?hl=tr sayfasına giriyoruz.

Url’i yazıyoruz; https://www.matmazelstore.com/urun/omuz-cantalari fakat hiçbirşey yakalayamıyor. Yeni test diyerek https://www.trendyol.com/kadin+canta sayfasını yazıyoruz, testi çalıştır diyoruz. Tespit edilenler kısmında BreadcrumbList hemen beliriyor. İçini açtığımızda yapının doğru bir şekilde kodlandığını bize göstermiş oluyor. Yani siz aslında breadcrumb sistemini sitemde oluşturdum diye düşünüyorsunuzdur ancak Google’ın istediği şekilde yapmadıysanız ne iç linklemeyi sağlayabilirsiniz ne de SERP’te temiz bir url olacak şekilde listelenebilirsiniz. Bu test sayfasını özellikle kullanmanızı tavsiye ederim.

2- HTTPS

Yine yukarıdaki çanta görselinde url’de https ibaresini görebilirsiniz.

Google, kendi resmi sitesi üzerinden http’den https’e geçilmesi gerektiğini duyurduğundan beri herkes çılgınlar gibi https’e geçmeye çalışıyor. Resmi sitede; sıralama için bir sinyal olduğu ancak doğru içerik kadar bir etkisinin bulunmadığını söylüyor. Gözlemlerimde gerçekten https sitelere sıralama anlamında güzellikler yaptığına denk geldim. Bir alışveriş sitesi, bir banka sitesi yani kredi kartı, para yatırma çekme gibi alanlar için bunun gerekli olduğu aşikar. Fakat benim sadece içerik paylaştığım blog sitemde https neden kullanmalıyım bilmiyorum. Bilgileriniz çalınmasın mantığı işliyor. İyi de ben bir e-ticaret sitesinde, kredi kartı adımında değer girilen tüm textbox’ların içeriğini arkaplanda bir txt’ye kaydedebiliyorum. Üstelik https olsa bile bunu yapabiliyorum. Yani bilgi çalınmanın önüne bu şekilde ne derece geçebiliriz muamma. Gerçekten bu noktadaki gerekliliği bana anlatabilecek birileri olursa çok sevinirim. Yani neden mecburum? Seo için neden bir sıralama faktörü, bunu bilmek istiyorum!

3- Image Thumbnail

Sayfa içindeki resmin görseldeki gibi sonuçlara yansımasını sağlıyor. Resme tıklayınca da direk sayfaya gidiyorsunuz. Kullanıcıyı cezbetmek için güzel bir olay. Ciddi düzeyde ctr arttırdığı tecrübeyle sabittir. İlk kullanıma açıldığında gmail ile author bağlayıp, oradaki resmin görünmesi sağlanıyordu. Tabi bu olay yakalanmışken hemen über zeki kişiler devreye girdi. Anlamsız sayfalar için sürekli ilgi çekme amaçlı tuhaf tuhaf görseller koymaya başladı. Bu olayın mantığı, kötü noktalara döndü ve sonunda bunun bir nebze önüne geçildi. Kurallar katılaştı, Google bu konuda artık kafasına göre davranıyor diyebilirim, daha doğrusu spam’dan çok gerçekten bu işi hakkıyla yapan siteleri bu yapıda gösteriyor diyebilirim.

4- Reviews – Star (Yorumlar – Yıldız)

Metro turizm aranmasında, ana siteden sonra gelen sitelere bakın. Çok faydalı bir olay. Kullanıcı sayfaya girer, yorum kısmında yorum yapar ve puan verir. Veya sadece puan yani yıldız verir. Bunu sitenize ekleyerek kullanıcılara, sayfanızı değerlendirmelerini sağlayabilirsiniz. Yine bu yapının çalışıp çalışmadığını rich snippets test sayfasından kontrol etmeniz gerekiyor. WordPress siteler için ise bu konu için pluginler bulunuyor. Bazıları fake, bazıları gerçekten işe yarayan tool’lar. Mesela bazı tool’lar var, adam sitesine konu eklerken kendi yorumunu yapıp, puan veriyor. Her açtığı konuya 5 üzerinden 5 yıldız veriyor ve index’letiyor. Genellikle url’i site: …com/asd şeklinde aratınca yıldızlı çıkıyor ancak çoğu zaman arama sonuçlarına yansımıyor. Yansısa bile zamanla bir anda tüm sayfalardan kaldırılıyor. Ceza yemediyseniz şükredin. Bu konuda şöyle bir ceza yedim; alt sayfalara yapılan yıldızların ortalamasını alıp o alt sayfaların kategori sayfasına bastım. Aslında amacım fake işlem değildi. Kendimce ana kategori altındaki sayfalara gelen ortalama yıldız ne ise ana kategorinin değerinin belirlenmesiydi. İndex aldı, yıldızlı çıktı ve 3 hafta sonra çat! WmTools’a bir manuel işlem maili. Yapısal veri cart curt. Hemen gereğini yaptım ve dönüş yaptım. Durumu anlattım ve yaklaşık 20 saat içerisinde işlemin geri alındığını söylediler, zaten 1 hafta sonrada WmTools manuel işlemler kısmından o ceza-uyarı kalkmış oldu. Aslında şuna odaklanmak lazım; Google gözüyle de bakarsak, benim yaptığım gibi şeylerde istemiyor, fake şeylerde istemiyor. Diyor ki; her sayfa için özel bir yıldız-yorum bölümü oluştur. Bunu başka sayfaya fake olarak basma, kendin fake yıldız verme. Kullanıcı gerçekten gelip bunu yapıyorsa yapsın, gerekeni ben yaparım.

5- Arama kutusu (search box)

Rich snippet test üzerinden test edebilirsiniz. Schema.org üzerinde 1-2 satır kod ile bunu yapabiliyorsunuz. Tabi çıkarıp çıkarmamak Google’a kalmış. Adana yazarsanız site içerisinde bulunan Adana sayfalarını listeliyor otomatik.

6- Site Links (Site bağlantıları)

Yine yukarıdaki booking örneğine bakabilirsiniz. Bazen bu denli açık halde bazen de 3-4 tane olmak üzere sitenin altında o siteye ait linkler çıkartabiliyor.

Çanta markaları yazmış aratmış adam. Guess çanta – Vakko çanta – Burberry çanta olarak karşıma alt bağlantı çıkarıyor. Diyor ki, hiç modacruz.com/c/canta sayfasına gitme eğer aradığın Vakko çantaysa, tıkla direk oraya götüreyim seni. Kullanıcı için bir kolaylık aslında. Bunun çıkıp çıkmaması yine Google’ın kendi tasarrufu. Peki hiç mi bir şey yapamam? Google, site içerisinde verilen linklerin tıklanmasını çok sever. Bir sayfada ciddi anlamda tıklama alan linkler, rekabete göre zamanla bu şekilde bir görüntü elde edebilir. Bunun testini şöyle yapmıştım; bir sitemde logonun sağına kocaman kocaman 2-3 tane ilgi çekici başlık yazıp alt sayfalarımı linklemiştim ve anasayfamın sıralama aldığı kelimelerde bu linklerden görüntülenmişti, tabi her kelime için değil. Biraz Google gibi düşünün. Dondurma yazan adama soba linki çıkarmaz, vantilatör çıkarır. Örneklerim ne kadar uç örnekler fakat düşündürücü farkındasınız değil mi? Böyle düşünün ( : ( :

7- Structured Snippets

Bir olayın, hizmetin, etkinliğin hangi zamanda olacağını belirtiyor. Test etmeniz gerekir, böyle bir yapıda siteniz mevcutsa schema.org’tan bakıp ekleyebilirsiniz.

8- Twitter

Yabancı bir kaynaktan görseli edindim. Türkçe için bu sonucu bulacak bir kelime bulamadım. Bulanlar olursa söylerse değiştireyim, Türkçe için böyle bir hizmet var mı onu da bilmiyorum ( : Aranan kelimeyle ilgili son twitleri, tarihini falan gösteriyor, oklarla geçiş yaparak direk orada okuyabiliyorsunuz.

9- Video Thumbnail

Görselle aynı mantıktır. Resim yerine videodan görsel, süresi yazar. İşe yarar, ctr arttırıcı, ilgi çekici bir özelliktir.

10- Doğrudan Cevap

Google’ın kendine has soru cevap görüntülemesidir. Site sahiplerinin anasını ağlatan bir özelliktir. Kullanıcı bu tarz sorular sorduğunda bir linke tıklama olasılığı çok düşüktür. Hızlı bir şekilde sorusuna cevap alabilir. Site sahibi olarak düşününce Google’a küfreder, kullanıcı olarak düşününce teşekkür edersiniz ( :

11- Carousel (Siyah-Beyaz)

 

Google kendi getirir. Oradaki linklere tıklayınca da tıkladığın linkle alakalı bir sorgu döndürür. Kullanıcı için güzel bir özelliktir.

12- Featured Snippet (öne çıkan snippet)

Yine soru cevap mantığıyla çalışır ancak bu sefer websitelerini o noktada gösterir. Bu gösterimi option, table etiketlerini içerisine yapacağınız 1-2 güzel taktikle başarabilirsiniz ancak buna yine de Google karar verir. 0’ncı sıra denilen bu noktada çıkmanız için ilk sırada olmanız gerekmiyor. Google, sorgunuza en doğru sonucu barındıran sayfayı burada gösteriyor. Görsel farklılaşabiliyor. Modacruz ise tablolu olarak çıkmış ve anasitenin üstünde yer alıyor. Özellikle mobilde şahane duruyor. Ctr uçurur!

Ancak Google’a göre en doğru sonucu barındıran sayfa bu ise organikte neden ilk sırada bu siteyi göstermiyor? – Düşündürücü olsun diye sormadım, cevabı bilenler içinde saklamasın, bende merak ediyorum, açıklayın lütfen ( : –

13- Knowledge Panel (bilgi paneli)

Google, size sağladığı arama sonuçlarına ek olarak bilgi paneli özelliğini de sunabilir. Sonuçların sağında görünen Bilgi Paneli, yeni aradığınız konu hakkında ek bilgi sunar. Daha fazla derinlemesine bilgi sunmanın ötesinde, ilgili görseller, konuyla ilgili diğer aramalar, ilgili bilgilere bağlantılar, vb. sunabilir. Not, beslenme bilgileri, yemek tarifleri vb. içerenler de dahil olmak üzere görüntülenebilecek çeşitli bilgi paneli türleri vardır.

14- Ne Zaman?

Ulusal veya yerel günlere ait Google’ın kabul ettiği tarihler direk cevaplanıyor.

/* Konuyla alakasız ilk sırada fanatik, ikinci sırada sporx’in olması da yazıklar olsun dedirtiyor, spam’ın dibine vurdunuz ulan! */

15- Hava Durumu

Anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz ( :

NOT: Hava durumu sitesine sahip olanların anasını ağlatıyor.

16- Çeviri

Bu özellikte çeviri sitelerini darmadağın etti. Kullanıcı için muazzam.

17- Hisse Senedi

18- Spor

Bir takımın gelecek maçlarını, satışta olan biletleri vb. gösterebilir veya liglerle ilgili geniş bilgiler sunabilir.

Devamı gelecek.. ( :

44- Sidebar’ı Yapıyoruz

$
0
0

Sidebar’ı Yapıyoruz videosu aşağıdadır!